Sūris stiklainiuose
Libanas yra laikomas vieno rečiausio ir seniausio pasaulyje sūrio, vadinamo „Ambarees“, namais. „Ambarees“ yra Bekos slėnio ikoninis produktas, pagamintas iš fermentuoto žaliavinio ožkos pieno keramikos induose, tiksliau – moliniuose stiklainiuose. Sūris virsta kreminės tekstūros, turinčios rūgštų skonį. Deja, ši unikali tradicija greitai nyksta, nes darosi vis sunkiau rasti tinkamų molio stiklainių sūrio gamybai, žmonės neberanda ir laiko, o taip pat ši tradicija nėra perduodama jaunesnėms kartoms.
Iš kokio pieno gaminamas Camembert sūris?
Tikrasis Camembert sūris, kitaip vadinamas „Camembert de Normandie“, turi būti pagamintas iš nefiltruoto ir nepasterizuoto pieno, kurio riebalų kiekis yra ne mažesnis nei 38 proc. Pienas turi būti gaunamas iš karvių, besiganančių Prancūzijos šiaurės Normandijos provincijoje, kurios maitinamos griežtomis sąlygomis – šeriamos tik vietinių ganyklų žole ir šienu. Pienas turi būti sukamas rankomis keturiais ar daugiau sluoksnių į tam tikras formas, o vežamas gali būti ne toliau nei atstumas, kurį karvės gali lėtai nukeliauti, ieškodamos šviežių žolės pjūklų. Tačiau šiandien, dauguma gamintojų naudoja pasterizuotą pieną masinei sūrių gamybai, nes toks pienas yra tiesiog pigesnis.
Ar tiesa, kad jogurtas atsirado Bulgarijoje, tai seniausiai šį produktą vartojanti šalis?
Jogurtas – tai vienas seniausių produktų, kuris tūkstančius metų buvo žmonijos mitybos dalis, reprezentuojamas kaip sveikas ir liekninantis maistas. Yra daug šaltinių, kuriuose rasite skirtingas jogurto kilmės šalis: vieni teigia, jog jogurtas atsirado Turkijoje, kiti – kad jis atsirado Indijoje ar Irane. O iš tiesų, jogurto tiksli kilmė yra nežinoma, tačiau manoma, jog jis atsirado Mesopotamijoje maždaug 5000 metų pr. Kr.
Tradicinio makaronų su sūriu (angl. Mac&Cheese) patiekalo kilmė
Makaronai su sūriu yra vienas iš labiausiai amerikiečių mėgstamų patiekalų, kuris paplisdamas po visą pasaulį peržengė visas geografines ribas ir net istoriją. Šis patiekalas klesti tiek bendrabučių kambariuose, tiek aukštesnio lygio restoranuose. Daugelis šalių turi gilų istorinį ryšį su šio patiekalo versija – įskaitant Jungtines Amerikos Valstijas, Kanadą, Jungtinę Karalystę, Prancūziją ir, žinoma, Italiją. Tačiau yra manoma, kad šis kulinarinis šedevras iš tiesų kilo Šveicarijoje, jis kartais dar vadinamas „Älplermagronen“ (liet. Alpių piemens makaronai). Piemenys, gyvenę Alpėse, su savimi turėjo nešiotis visą maistą, na o makaronai dėl savo lengvumo buvo tam ypač tinkami (sūrį piemenys gamindavo patys). Taigi Šveicarijoje randama paprasta logistinė priežastis šiam patiekalui atsirasti.